Józef Pankiewicz, Martwa natura (1916-1918)

Martwe natury zachwycają różnorodnością. Przedstawiając nakrycia stołów, sceny kuchenne i targowe, kompozycje przedmiotów i produktów są źródłem wiedzy o jedzeniu, jego znaczeniu w danym okresie oraz popularnych produktach. Możemy się nimi inspirować dekorując stół czy też tworząc własne kuchenne kompozycje owoców, warzyw, kwiatów. Obrazem, który w wyjątkowy sposób wpływa na moją wyobraźnię jest Martwa natura Józefa Pankiewicza. Lubię bardzo ten obraz za jego soczyste, jaskrawe kolory i uproszczone, zgeometryzowane formy. Widzimy na nim stół nakryty czerwonym obrusem z pofałdowanym niebieskim płótnem, na którym stoi dzban i misa z owocami. Dzbanek jest równie niebieski jak winogrona, a wzory na obrusie mają kolorystykę pozostałych owoców. Kolory są tu nakładane płasko, bez światłocienia. Musimy się dobrze przyjrzeć, aby zidentyfikować poszczególne elementy, które bardzo delikatnie tylko odcinają się od tła.