Babà al rum

Forma do babeczek, mały garnek

ILOŚĆ PORCJI

6 sztuk

CZAS PRZYGOTOWANIA

10 minut przygotowanie + 1 h wyrośnięcie ciasta + 15 minut pieczenie

170 g mąki
10 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
80 ml mleka roślinnego
4 łyżki cukru
1 szczypta soli
75 g roztopionego i trochę ostudzonego masła
SYROP
300 ml wody
200 g cukru
sok i skórka z 1 pomarańczy
skórka z cytryny
1 laska cynamonu
70 ml ciemnego rumu (można zastąpić mocną esencją z czarnej herbaty)

Krok 1
Przygotuj ciasto drożdżowe. Przesianą mąkę wymieszaj z mlekiem, cukrem, drożdżami i szczyptą soli. Chwilę po wyrobieniu dodaj masło. Ciasto wyrabiaj, aż będzie miękkie i elastyczne. Odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

Krok 2
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Przygotowanie syropu zacznij od wymieszania w garnuszku wody, cukru, soku i skórki z pomarańczy i skórki z cytryny. Dodaj przyprawy i zacznij podgrzewać mieszając, aż do zagotowania. Odstaw do ostygnięcia i dodaj rum lub esencję z herbaty. 

Krok 3
Ciasto przełóż do foremek i piecz przez ok 15-20 minut. Wyciągnij babeczki z piekarnika, ostudź trochę, a następnie zanurz w ciepłym syropie przez ok. 2 minuty. Babeczki powinny dość dobrze nasiąknąć syropem. Udekoruj pokruszonymi pistacjami.