Chili sin carne

Duży garnek

ILOŚĆ PORCJI

4 porcje

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 minut przygotowanie + 60 minut duszenie

2 szklanki suchej czerwonej fasoli namoczonej przez noc i ugotowanej
4 duże dojrzałe pomidory obrane i pokrojone w kostkę (lub 1 puszka)
3 łyżki oleju
1 duża marchewka
2 czerwone papryki
3 laski selera naciowego
1 czerwona cebula
1 ½ łyżeczki papryki wędzonej
1 ½ łyżeczki kuminu
1 - 1 ½ łyżeczki chili
1 łyżeczka papryki słodkiej
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki sosu sojowego
sól i świeżo mielony pieprz
1 kostka gorzkiej czekolady
1 limonka
świeża kolendra

Krok 1
Pokrój w drobną kostkę cebulę, marchewkę, paprykę i seler naciowy. Wrzuć pokrojone warzywa na rozgrzany olej i duś z wszystkimi przyprawami ok 10 minut.

Krok 2
Dodaj fasolę, pomidory, sos sojowy i cukier trzcinowy. Dopraw odpowiednio solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Gotuj co najmniej godzinę, mieszając co jakiś czas. Jeżeli danie będzie zbyt rzadkie duś je bez przykrycia. Po tym czasie spróbuj i dodaj według uznania soli, pieprzu lub chili. 

Krok 3
Pod koniec gotowania dodaj kostkę gorzkiej czekolady. Podawaj z ryżem, świeżą kolendrą i sokiem z limonki.