Chlebek
bananowy

Keksówka o wymiarach 20×10 cm

ILOŚĆ PORCJI

Około 8 kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

50 - 60 minut pieczenie

4 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
75 g roztopionego masła
4 łyżki cukru
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki owsianej lub zblendowanych płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
duża szczypta soli
½ szklanki orzechów włoskich rozdrobnionych (opcjonalnie)

Krok 1
Ustaw piekarnik na 170 stopni. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia. Oba rodzaje mąki, sól i sodę oczyszczoną wymieszaj, przesiej i odłóż na bok.

Krok 2
W dużym naczyniu rozgnieć banany widelcem. Wmieszaj, masło cukier i lekko roztrzepane jajko. Na końcu dodaj suche składniki oraz orzechy. Wymieszaj wszystko widelcem do połączenia się składników. 

Krok 3
Ciasto przełóż do keksówki. Banana przekrój na pół wzdłuż i lekko wciśnij w ciasto środkiem do góry. Całość posyp odrobiną cukru. Piecz przez 50 – 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i lekko przestudź w formie.