115 g masła w temperaturze pokojowej
50 g cukru brązowego
30 g cukru białego
drobno skórka starta z małej pomarańczy
pół łyżeczki sody oczyszczonej
125 g mąki pszennej
1 jajko
¼ łyżeczki soli
150 g płatków owsianych górskich
100 g migdałów
70 g suszonej żurawiny, pokrojonej na połówki, namoczonej w soku z pomarańczy
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp na nią migdały i piecz przez 10 minut. Następnie je ostudź i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Umieść masło, oba cukry i skórkę z pomarańczy w misie miksera i ucieraj na średnich obrotach, aż uzyskasz gładką, lekką masę. Dodaj jajko i miksuj chwilę, a następnie wsyp mąkę, płatki owsiane, sodę oczyszczoną i sól i miksuj na małych obrotach do połączenia składników. Wyłów żurawinę z soku i wmieszaj do pozostałych składników. Wmieszaj również pokrojone migdały. Ciasto odstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 3
Ponownie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia. Jeżeli masz tylko jedną, ciastka będziesz piekł w dwóch partiach. Zwilż dłonie wodą i formuj z ciasta kulki wielkości większego orzecha włoskiego. Układaj je na blaszkach, w sporych odstępach od siebie. Spłaszcz je lekko dłonią.
Krok 4
Piecz ok 14 minut, aż całe się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i odstaw, żeby całkiem wystygły. Możesz je przechowywać do 7 dni w puszce, w temperaturze pokojowej.