215 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki soli
¾ łyżeczki kurkumy
2 łyżki skórki z cytryny + 2 łyżki soku z cytryny
200 g cukru + 2 łyżki do posypania ciasta
180 ml śmietany 18%
2 jajka
115 g roztopionego i ostudzonego masła
1 cytryna do dekoracji ciasta
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Keksówkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 2
Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, sól i kurkumę. W drugiej misce połącz cukier ze skórką z cytryny, rozetrzyj między palcami, żeby się ładnie zaromatyzował. Dodaj jajka, śmietanę i sok z cytryny. Składniki mokre wmieszaj do suchych. Wymieszaj tylko do połączenia, a następnie dodaj masło i dokładnie połącz. Przełóż masę do keksówki.
Krok 3
Cytrynę dokładnie obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki. Usuń pestki i odkrój białą skórkę, pozbędziesz się dzięki temu gorzkiego smaku. Ciasto ozdób plasterkami cytryny i posyp pozostałymi 2 łyżkami cukru. Piecz przez 50-60 minut, aż cytryny się skarmelizują, a patyczek wbity w ciasto pozostanie suchy po wyjęciu. Dobrze wystudź przed krojeniem (cytryny na ciepło dość trudno się kroją).