Brownie fasolowe
z malinami

Keksówka o wymiarach 9 cm x 22 cm

ILOŚĆ PORCJI

Około 8 kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

15 minut przygotowanie
30-35 minut pieczenie

150 g masła
200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej ale nie opłukanej
2 jajka
150 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2 łyżki niesłodzonego kakao
garść malin (mogą być mrożone)
30 g posiekanej czekolady (50 lub 60% kakao)

Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Keksówkę wysmaruj masłem, a następnie obsyp mąką. W miseczce połącz mąkę, sól, proszek do pieczenia i kakao.

Krok 2
Masło rozpuść w garnuszku na małym ogniu. W połowie roztopienia dodaj czekoladę połamaną na kosteczki. Odstaw do przestudzenia. 

Krok 3
W międzyczasie w większej misce zblenduj fasolę na puree. Dodaj roztopione masło z czekoladą i ponownie zblenduj. Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną pianę. Dodaj łyżeczkę ekstraktu waniliowego, a następnie masę czekoladowo-fasolową i zmiksuj ponownie. Na koniec wmieszaj suche składniki.

Krok 4
Ciasto przelej do foremki i posyp malinami oraz posiekaną czekoladą. Piecz 30-35 minut, a następnie wystudź w foremce.