CIASTO
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki kukurydzianej
170 g stopionego i schłodzonego masła
1 ½ szklanki cukru białego
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże jajka
1 łyżeczka startej skórki z grejpfruta + odrobina do dekoracji ciasta
¼ szklanki soku wyciśniętego z grejpfruta
LUKIER
2 szklanki przesianego cukru pudru
¼ szklanki ziaren maku
¼ szklanki soku z grejpfruta
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Formę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 2
Wymieszaj w średniej misce mąkę pszenną z mąką kukurydzianą, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce połącz ze sobą masło i jajka, skórkę i sok z grejpfruta. Dodawaj stopniowo suche składniki do mokrych, miksuj do momentu połączenia. Przelej ciasto do formy i piecz przez 40 minut do momentu aż ciasto będzie rumiane (sprawdź za pomocą patyczka).
Krok 3
Ciasto odstaw do ostygnięcia na 10 minut. Następnie wyciągnij z formy i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia, ale niech będzie jeszcze lekko ciepłe. Pod kratkę podłóż papier, który ochroni blat w trakcie lukrowania.
Krok 4
W międzyczasie przygotuj lukier. W miseczce połącz cukier puder i ziarenka maku. Następnie dodawaj stopniowo sok z grejpfruta, mieszając aż do uzyskania gładkiego lukru. Wylej lukier na środek ciasta i rozprowadź równomiernie po wierzchu i po bokach. Całość posyp skórką z grejpfruta.