Ciasto kawowe z
orzechową kruszonką

Tortownica o średnicy 24 cm

ILOŚĆ PORCJI

8 sporych kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 min przygotowanie + 45 min pieczenie

50 g orzechów laskowych
150 g masła w temperaturze pokojowej
200 g drobnego cukru
2 jajka
210 g mąki pszennej
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 krople aromatu waniliowego
100 g śmietany 18%
60 ml mocnej kawy, ostudzonej
KRUSZONKA
50 g roztopionego masła
20 g orzechów laskowych
90 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
cukier puder do dekoracji

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180º C. Rozłóż na blachę orzechy laskowe (te do ciasta i do kruszonki) i piecz przez 10 minut lub do momentu, aż będą aromatyczne i lekko przypieczone, a skórki zaczną pękać. Wyciągnij orzechy z piekarnika, ostudź odrobinę i pocierając je o dłonie obierz ze skórki.

Krok 2
Nasmaruj masłem formę i wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj kruszonkę. Najpierw pokrój drobno 20 g orzechów laskowych. Wymieszaj w małej misce mąkę, orzechy i cukier, a następnie dodaj roztopione masło i mieszaj dłonią lub widelcem, aż uzyskasz grudki. Wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Krok 3
Rozdrobnij w blenderze pozostałe 50 g orzechów laskowych. Wsyp je do miski z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i odstaw na bok. W dużej misce utrzyj mikserem masło z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj pojedynczo jajka i aromat waniliowy. Wmieszaj połowę suchych składników, a następnie dodaj śmietanę i wmieszaj resztę. Jak ciasto będzie gładkie dodaj kawę i jeszcze raz dokładnie zmiksuj wszystko.

Krok 4
Wlej ciasto do formy, wyrównaj wierzch i posyp kruszonką. Piecz w 180º C przez 40-45 minut lub do momentu suchego patyczka. Odstaw ciasto na kilka minut do ostygnięcia, następnie wyjmij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.