Ciasto marchewkowe

Tortownica o średnicy 24 cm

ILOŚĆ PORCJI

8-10 kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

30 min przygotowanie + 60 min pieczenie

CIASTO
200-220 g startej marchewki
1 nieduże starte jabłko
200 ml oleju
160-180 g cukru
3 jajka
230 g przesianej mąki
2 łyżeczki cynamonu
starta skórka z połowy pomarańczy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
130 g posiekanych orzechów włoskich
KREM
250 g mascarpone
220 g serka typu Philadelphia
130 g cukru pudru
skórka starta z 1 pomarańczy
garść posiekanych orzechów do dekoracji

Krok 1
W dużej misce za pomocą miksera ubij jajka z cukrem, aż do otrzymania puszystej masy. Stopniowo dodawaj olej, cały czas miksując. Następnie dodaj przesianą mąkę, cynamon oraz proszek do pieczenia i bardzo dokładnie zmiksuj. Dorzuć skórkę pomarańczową oraz pokrojone orzechy. Na samym końcu dodaj starte jabłko oraz marchewkę.

Krok 2
Posmaruj tortownicę o średnicy 24 cm masłem i wyłóż ją papierem do pieczenia. Masę marchewkową przelej do przygotowanej foremki i piecz w uprzednio nagrzanym do 160ºC piekarniku przez 60 min, aż środek ciasta będzie suchy (sprawdź patyczkiem).

Krok 3
W międzyczasie przygotuj krem. Serek dokładnie zmiksuj z mascarpone i cukrem pudrem. Na końcu dodaj skórkę pomarańczy. Masa bardzo łatwo się łączy i nie tworzą się grudki. 

Krok 4
Po upieczeniu ciasta wyjmij je z foremki i poczekaj, aż całkowicie ostygnie. Przekrój ciasto poprzecznie i posmaruj podstawę połową masy. Wyrównaj powierzchnię i przykryj drugim krążkiem. Pozostałą masą udekoruj całe ciasto. Dodatkowo do dekoracji wykorzystaj orzechy, pistacje, skórkę pomarańczy lub pestki dyni.