Ciasto migdałowe
z borówkami

Zmodyfikowany przepis Ottolengi z ksiązki “Prosto”
Keksówka o rozmiarach 11×21 cm

ILOŚĆ PORCJI

Około 10 kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

15 minut przygotowanie + 50 minut pieczenie

150 g masła w temperaturze pokojowej
1 cytryna (dwie łyżeczki startej skórki i 4 łyżki soku)
150 g cukru
3 całe jajka
90 g mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
120 g mielonych migdałów
½ łyżeczki soli
250g borówek amerykańskich
70g cukru pudru

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg), formę posmaruj masłem i wyłóż papierem.

Krok 2
Umieść w misce masło, cukier, skórkę z cytryny i 1 łyżkę soku z cytryny i ucieraj, aż masa zjaśnieje. Dodawaj jajka po jednym, nie przestając miksować. Następnie stopniowo wsypuj suchą mieszankę (mąka, mielone migdały, proszek do pieczenia, sól). Na koniec dodaj 200 g borówek i wmieszaj je do masy łyżką. 

Krok 3
Przełóż masę do formy wyłożonej papierem. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie posyp resztą borówek i piecz przez 30 minut. Jeżeli ciasto zacznie się za bardzo rumienić, przykryj je luźno folią aluminiową. Sprawdź patyczkiem czy jest upieczone.

Krok 4
W miseczce połącz cukier puder z pozostałym sokiem z cytryny. Polej wystudzone ciasto lukrem.