Ciasto pistacjowe z
palonym masłem

Keksówka o wymiarach 10×20 cm

ILOŚĆ PORCJI

8-10 kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 min + 55 min pieczenie

150 g masła
200 g mąki
180 g drobnego cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
150 g jogurtu greckiego
2 jajka
30 ml oleju
kilka kropli ekstraktu waniliowego
80 g mielonych pistacji niesolonych (zostaw trochę do dekoracji ciasta)
LUKIER
150 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki wody

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. W garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu 5-8 minut, często mieszając do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Ostudź palone masło. 

Krok 2
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubij jogurt, jajka, olej i wanilię. Wlej schłodzone roztopione masło i ubijaj do połączenia. Wlej tę mieszaninę do suchych składników i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Wmieszaj zmielone pistacje i wlej ciasto do przygotowanej formy.

Krok 3
Piecz przez 55 minut lub do suchego patyczka. Pozostaw ciasto do ostygnięcia w formie, a następnie je wyjmij i całkowicie ostudź. Przygotuj lukier. Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny i z wodą, aż uzyskasz gęstą, ale lejącą konsystencję. Polej ciasto lukrem i posyp resztą mielonych pistacji.