Ciasto z migdałami,
kokosem i borówkami

Przepis Ottolenghi “Słodko”
Tortownica o średnicy 24 cm

ILOŚĆ PORCJI

8 sporych kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

15 min + 50-55 min pieczenie

200 g masła roztopionego i ostudzonego
180 g mielonych migdałów
60 g wiórków kokosowych
220 g drobnego cukru
70 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
4 jajka
skórka starta z 2 cytryn
200 g borówek amerykańskich
30 g migdałów w płatkach

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Do dużej miski wsyp mielone migdały, kokos, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól i wymieszaj wszystko trzepaczką.

Krok 2
Do drugiej miski wbij jajka i rozkłóć. Dodaj stopione masło i skórkę cytrynową. Wymieszaj i wlej do suchych składników. Połącz trzepaczką w jednolitą masę. Wrzuć 150 g borówek, wymieszaj drewnianą łyżką i przelej do formy. Posyp resztą owoców i migdałami.

Krok 3
Piecz przez 50-55 minut, aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Podawaj całkowicie wystudzone.