Ciasto ze śliwkami i bezą

Tortownica o średnicy 24 cm

ILOŚĆ PORCJI

8 sporych kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 min przygotowanie + 60 min pieczenie

125 g masła w temperaturze pokojowej
100 g cukru
skórka starta z 1 cytryny
3 żółtka z dużych jaj
120 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
30 g orzechów włoskich zmielonych
80 ml ulubionego mleka roślinnego lub zwykłego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
6 średnich, dojrzałych śliwek
BEZA
4 białka z dużych jaj
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Przygotuj tortownicę i wyłóż papierem do pieczenia. W misie miksera umieść pokrojone w kostkę masło, cukier i skórkę cytrynową. Utrzyj na średnich obrotach na jasną i gładką masę. Dodaj po kolei żółtka i dalej ubijaj. Przesiej do osobnej miski mąkę, sól i proszek do pieczenia, wsyp zmielone orzechy i dobrze wymieszaj. Zmniejsz obroty miksera i partiami na zmianę dodawaj suche składniki i mleko oraz ekstrakt waniliowy. Przełóż ciasto do formy i wygładź wierzch. Piecz 25 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy.

Krok 2
Przekrój śliwki na pół, usuń pestki i pokrój każdą połówkę na 4 cząstki. Wyjmij ciasto z piekarnika i zwiększ temperaturę do 200 stopni C. Ułóż na wierzchu cząstki śliwek przeciętą częścią do dołu, tak aby leżały obok siebie, a nie na sobie.

Krok 3
Przygotuj bezę. Do dużej misy miksera z zamontowaną rózgą wrzuć białka i sól. Ubijaj na średnich obrotach około minuty do uzyskania niezbyt sztywnej piany. Stopniowo dodawaj cukier i zwiększ obroty. Ubijaj, aż uzyskasz sztywną i lśniącą pianę. Wlej ekstrakt waniliowy i ocet, wsyp skrobię i dobrze wymieszaj.

Krok 4
Nałóż pianę równą warstwą na owoce. Zrób małe fale łyżką i wstaw do piekarnika na 35 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na 30 minut. Wyjmij z formy, usuń papier, przełóż na paterę i podawaj.