Cukinia z grzybami

ILOŚĆ PORCJI

2 porcje

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 min

50 g masła
2 łyżki oliwy
2 małe cukinie
350 g różnych grzybów (u mnie boczniaki i shiitake)
200 g szalotki
świeży tymianek
2 łyżki porwanych liści natki pietruszki
pół cytryny
sól i świeżo zmielony pieprz

Krok 1
Szalotki przytnij i przekrój wzdłuż na połówki. Rozgrzej na dużej patelni masło z olejem i smaż szalotki kilka minut, aż się zrumienią.

Krok 2
Cukinie przekrój wzdłuż na połówki i pokrój w plastry. Dodaj do szalotek i smaż ok 6 minut, aż zmiękną i się zrumienią. Zdejmij szalotki i cukinie z patelni i odłóż w ciepłe miejsce.

Krok 3
Pokrój boczniaki na duże kawałki i wrzuć na patelnię. Po kilku minutach dodaj pokrojone na połówki shiitake lub inne ulubione grzyby i smaż jeszcze dwie minuty. Dodaj usmażone szalotki i cukinie, podgrzewaj, aż wszystko będzie gorące. Wmieszaj świeże zioła, natkę pietruszki i sok z cytryny. Na koniec dobrze dopraw solą i pieprzem i podawaj z ulubionym pieczywem.