Curry z kociołka

Kociołek lub duży garnek

ILOŚĆ PORCJI

2-4 porcje

CZAS PRZYGOTOWANIA

50 min

Mała dynia hokkaido
1 batat
Puszka ciecierzycy
4 ząbki czosnku
5 cm świeżego imbiru
500 ml mleczka kokosowego
2 garści świeżego szpinaku
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz

Krok 1
Na oliwie podsmaż przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz starty na małych oczkach tarki imbir. Dodaj pokrojone w kostkę dynię oraz batat, wymieszaj wszystko dokładnie i zostaw na kilka minut.

Krok 2
Zalej całość wodą, by ugotować warzywa do miękkości. Następnie dodaj mleczko kokosowe i redukuj płyny przez dobrą chwilę. Dopraw solą i pieprzem i na koniec wrzuć szpinak i wypłukaną ciecierzycę. Podawaj z ryżem lub ulubionym indyjskim chlebkiem.