90 g masła
300 g cukru pudru
90 g kakao
1 łyżeczka soli
2 białka
1 całe jajko
200 g drobno poszatkowanej gorzkiej czekolady (co najmniej 60%)
płatki soli
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia. W garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu 5-8 min, często mieszając, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Ostudź palone masło.
Krok 2
Przesiej do miski cukier puder, kakao i wymieszaj z solą. Połącz ostudzone masło z jajkiem i białkami, a następnie przelej do suchych składników i wmieszaj za pomocą szpatułki. Wrzuć poszatkowaną czekoladę i jeszcze raz delikatnie wszystko wymieszaj.
Krok 3
Za pomocą łyżki nakładaj ciastka na blachę w kilkucentymetrowych odstępach. Posyp płatkami soli i piecz 8-10 min, aż całkiem się spłaszczą i będą wyglądać na wypieczone i lekko pomarszczone. Dokładnie wystudź przed podaniem.