1 duży fenkuł
3 łyżki oliwy
ser halloumi
250 g zielonego groszku (możesz użyć mrożonego lub suszonego, suszony wcześniej namocz i ugotuj)
30 g listków bazylii
20 g listków mięty
50 ml oliwy
łyżka soku z cytryny
sól i świeżo mielony pieprz
Krok 1
Fenkuł pokrój wzdłuż na cienkie plasterki, tak żeby trzymały się nasady. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, rozłóż plastry fenkułu pojedynczą warstwą i smaż, aż się zarumienią od spodu. Odwróć plastry i smaż dalej, aż będą miękkie.
Krok 2
Pokrój halloumi na grube plastry i rozłóż na patelni pomiędzy pomiędzy plastrami fenkułu. Smaż do momentu, aż ser się ładnie zarumieni.
Krok 3
Rozmrożony lub ugotowany groszek zblenduj z oliwą, sokiem z cytryny, świeżymi ziołami oraz dobrą szczyptą soli na prawie gładką pastę (mogą zostać grudki). Następnie nałóż na fenkuł i ser i podaj. Udekoruj listkami fenkułu i mięty oraz świeżo zmielonym pieprzem.