Galette z anyżowym
rabarbarem i
orzechami

Blacha wyłożona papierem do pieczenia

ILOŚĆ PORCJI

4-6 kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

30 min przygotowanie + czas na chłodzenie ciasta

CIASTO
150 g mąki
120 g serka śmietankowego
100 g masła
1⁄4 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 roztrzepane jajko do posmarowania
ORZECHOWA POSYPKA
50 g zmielonych migdałów
45 g cukru trzcinowego
1 ½ łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej
OWOCE
600 g rabarbaru
100 g drobnego cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 gwiazdka anyżu
½ łyżeczki cynamonu
skórka z 1 pomarańczy

Krok 1
Połącz mąkę, masło, serek, sól i cukier. Możesz użyć miksera lub zrobić to ręcznie. Uformuj kulę, spłaszcz ją i owiń folią spożywczą, a następnie wstaw do lodówki na godzinę. 

Krok 2
Rabarbar pokrój na kawałki o wielkości 5 cm i przełóż do dużej miski. Dodaj cukier, mąkę, gwiazdkę anyżu zmieloną w młynku lub moździerzu, cynamon i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj i odłóż na bok do maceracji. W małej miseczce wymieszaj składniki orzechowej posypki.

Krok 3
Wyjmij ciasto z lodówki, obsyp mąką i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru na dysk o średnicy 30-35 cm. Posyp ciasto równomiernie orzechową posypką pozostawiając 6 cm brzegi. Ułóż rabarbar na posypce z orzechów, a następnie zawiń brzegi do środka przykrywając lekko owoce. Przełóż ciasto wraz z dolnym papierem na blachę i włóż do lodówki na godzinę. 

Krok 4
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyciągnij ciasto z lodówki. Posmaruj brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem gruboziarnistym. Wstaw do piekarnika na 25-30 min i piecz, aż boki będą mocno zarumienione. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe, choć na zimno też niczego sobie 🙂