Gnudi z szałwią
i szpinakiem

Duży garnek

ILOŚĆ PORCJI

2

CZAS PRZYGOTOWANIA

15 min + 1 h w lodówce

200 g ricotty
300 g szpinaku
1 jajko
50 g startego parmezanu + odrobina do dekoracji
80 g mąki (lub odrobina więcej)
szczypta gałki muszkatołowej
sól i świeżo mielony pieprz
40 g masła
10 listków szałwii

Krok 1
Szpinak umyj, przełóż do garnka i zalej odrobiną wody. Gotuj przez kilka minut, a następnie odcedź, bardzo dokładnie odciśnij z wody i drobno posiekaj.

Krok 2
Przełóż szpinak do miski wraz z ricottą, jajkiem, parmezanem, gałką muszkatołową i mąką (dodawaj ją stopniowo). Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i wsadź do lodówki na godzinę. Masa będzie dosyć miękką.

Krok 3
W międzyczasie przygotuj masło szałwiowe. Rozpuść masło w rondelku i dodaj listki szałwii, po chwili odstaw na bok.

Krok 4
Wyciągnij masę z lodówki. Formuj zwilżonymi dłońmi niewielkie płaskie kluski o średnicy 3 cm. Każdą z nich obtaczaj w mące i delikatnie wkładaj do gotującej się, osolonej wody. Kiedy wypłyną gotuj je 0,5 – 1 min, wyłów łyżką cedzakową na talerze, polej masełkiem szałwiowym i posyp parmezanem.