Karmelizowane
fenkuły

Duża patelnia

ILOŚĆ PORCJI

2 porcje

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 minut

1 cały fenkuł - koper włoski (razem z listkami i z głąbem)
1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy plus do pokropienia
2 łyżki cukru
szczypta soli
½ łyżeczki pieprzu
ser kozi miękki
starta skórka z cytryny

Krok 1
Wymyj i obetnij listki fenkułu. Odstaw listki na bok, użyjesz ich do dekoracji przystawki. Pokrój go wzdłuż na cienkie plastry, tak żeby trzymały się “na piętce”.

Krok 2
Na patelni rozpuść  masło i dodaj oliw. Rozłóż plastry fenkułu tak, aby się nie stykały ze sobą. Smaż z każdej strony przez ok 2 minuty, do uzyskania złotego koloru. 

Krok 3
Zdejmij z patelni fenkuły i wrzuć na nią ziarna kopru włoskiego razem z cukrem, solą i pieprzem. Smaż przez pół minuty, po czym z powrotem dodaj na patelnię obsmażane już fenkuły i karmelizuj je przez około 2 min. Ściągnij z patelni i odstaw do ostygnięcia. 

Krok 4
Połóż na talerzyku plaster fenkułu, nałóż na niego ser kozi, posyp świeżo starta skórką z cytryny i udekoruj kilkoma listkami fenkułu.  Na koniec skrop oliwą. Podawaj w temperaturze pokojowej.