Knedle ze
śliwkami

Duży garnek, patelnia

ILOŚĆ PORCJI

4-5 porcji

CZAS PRZYGOTOWANIA

30 minut

1 kg ziemniaków mączystych (ja użyłam odmiany bellarosa)
1 ½ szklanki mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
1 kg węgierek
2 łyżki roztopionego masła do podania
cukier

Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Kiedy ostygną ugnieć je praską do ziemniaków. Na stolnicę przełóż ziemniaki, mąkę, jajka i szczyptę soli i zagnieć gładkie ciasto.

Krok 2
Uformuj z ciasta trzy wałki o średnicy 3 centymetrów i pokrój je na talarki grubości 3 centymetrów. Z każdego zrób krążek, nałóż wydrylowaną śliwką i zalep ciasto nadając mu kształt kulki. 

Krok 3
Knedle wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj je pod przykryciem. Kiedy wypłyną na wierzch, zdejmij pokrywkę i gotuj je ok. 3-4 minut (w zależności od wielkości knedla). Wyłów łyżką durszlakową na duży talerz. Śliwki, które Ci zostaną skarmelizuj na patelni. Knedle podawaj z roztopionym masłem, skarmelizowanymi śliwkami i cukrem.