Letnia sałatka z
tofu i ziołami

Patelnia, garnek z wrzątkiem

ILOŚĆ PORCJI

4 porcje

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 min

2 łyżki oleju
1 kostka tofu naturalnego pokrojonego w paski szerokości 1 cm
100 g makaronu ryżowego
2 główki pak choi
duża garść kiełków (ja użyłam słonecznika)
1 marchewka
1 średni ogórek
garść poszatkowanej mięty
garść poszatkowanej kolendry
30 g orzeszków ziemnych solonych
SOS
sok z 2 limonek
2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 papryczka chili poszatkowana
1 duży ząbek czosnku wyciśnięty
odrobina soli

Krok 1
Rozgrzej olej na patelni. Rozłóż tofu i lekko posól. Smaż z dwóch stron, aż będzie przypieczone i chrupiące. Odłóż na bok.

Krok 2
Pokrój marchewkę i ogórka w paski wielkości zapałek, poszatkuj pak choi i wrzuć wszystkie warzywa wraz z umytymi kiełkami, ziołami i usmażonym tofu do miski. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na dressing.

Krok 3
Ugotuj makaron ryżowy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź i przełóż do miski z warzywami. Wmieszaj sos i posyp całość posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Serwuj od razu!