Makaron soba z
bakłażanem i mango

Przepis Ottolenghi z książki “Obfitość”
Patelnia, rondelek, duży garnek

ILOŚĆ PORCJI

W zależności od głodu 2-3 porcji

CZAS PRZYGOTOWANIA

35 minut

60 ml octu ryżowego
20 g drobnego cukru
szczypta soli
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
½ świeżej czerwonej chili posiekanej
otarta skórka i sok z ½ limonki
1 bakłażan pokrojony w kostkę o boku 2cm
100 ml oleju słonecznikowego
150 g makaronu gryczanego
1 mango pokrojone w kostkę o boku 1 cm
20 g liści kolendry posiekanych
świeże kiełki
½ małej czerwonej cebuli, pokrojonej w cieniutkie plasterki

Krok 1
W rondelku podgrzej ocet z cukrem i solą, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj czosnek, chili, a gdy całość ostygnie skórkę i sok z limonki.

Krok 2
Rozgrzej olej i usmaż bakłażany w dwóch partiach. Gdy się zrumienią, przełóż je do cedzaka, posól i zostaw do odsączenia z tłuszczu.

Krok 3
W międzyczasie ugotuj makaron w dużej ilości osolonego wrzątku, mieszając czasem. Nie dopuść żeby się rozgotował, ma być lekko al dente. Następnie odcedź go, opłucz zimną wodą i osusz na ściereczce do naczyń.

Krok 4
Przemieszaj w misce makaron z dressingiem, mango, bakłażanem , cebulą większą częścią kolendry i kiełków. Odstaw na chwilę. Przed podaniem dodaj pozostałe zioła, dobrze wymieszaj i podawaj w miseczce lub na talerzu.