Makaron z dynią
i borowikami

Duża patelnia, garnek

ILOŚĆ PORCJI

4 talerze

CZAS PRZYGOTOWANIA

40 minut

500 g dyni hokkaido pokrojonej w centymetrową kostkę wraz ze skórką
200 g grzybów
duża cebula
szklanka białego wytrawnego wina
garść orzechów laskowych posiekanych i uprażonych na patelni
po dwie gałązki tymianku i rozmarynu
¼ łyżeczki kuminu
4 łyżki oliwy
sól i świeżo mielony czarny pieprz
makaron penne lub inny ulubiony

Krok 1
Grzyby umyj, osusz i pokrój w plasterki. Cebulę drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę na patelni. Podsmaż ją do uzyskania złotego koloru, a następnie dodaj pokrojoną dynię i smaż na niedużym ogniu przez 10 minut. Dodaj grzyby i smaż kolejne kilka minut.

Krok 2
W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Na patelnię wlej połowę szklanki wina i wrzuć świeże zioła i kumin. Duś na bardzo małym ogniu aż do momentu wchłonięcia wina, a następnie wlej drugą część wina i powtórz proces. Usuń gałązki ziół, dopraw solą i pieprzem.

Krok 3
Ugotowany i odcedzony makaron przełóż na patelnię i połącz z sosem. Przełóż na talerze, udekoruj prażonymi orzechami i posyp sporą ilością pieprzu.