Mezzi rigatoni z pistacjami i szpinakiem

Duża patelnia

ILOŚĆ PORCJI

2 porcje

CZAS PRZYGOTOWANIA

25 minut

250 g makaronu mezzi rigatoni (może też być penne)
1/2 szklanki obranych solonych pistacji
3 łyżki masła
125 g szpinaku
2 łyżki kaparów
2 ząbki czosnku
2 łyżki startego parmezanu
sól i świeżo mielony pieprz
odrobina startej skórki z cytryny

Krok 1
Ugotuj makaron al dente (minutę krócej niż wskazuje czas na opakowaniu, będzie jeszcze dochodził w sosie). Odcedź zostawiając 1/4 szklanki wody, w której gotował się makaron – dodasz ją do sosu.

Krok 2
Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj posiekane pistacje, drobno pokrojony czosnek i kapary i smaż na średnim ogniu przez ok minutę. Uważaj, żeby czosnek się nie przypalił. Dodaj szpinak, sól i świeżo zmielony pieprz i smaż jeszcze przez kilka minut.

Krok 3
Dodaj na patelnię makaron z wodą z gotowania i dokładnie wymieszaj. Gotuj razem 1 minutę. Przełóż do miseczek, posyp parmezanem i startą skórką z cytryny i jeszcze większą ilością świeżo mielonego pieprzu.