Muffiny z borówkami
i owsianą kruszonką

Foremki i papierki do muffinek

ILOŚĆ PORCJI

6 sztuk

CZAS PRZYGOTOWANIA

30 min

KRUSZONKA
15 g mąki pszennej
25 g płatków owsianych
15 g cukru pudru
20 g masła zimnego, pokrojonego w kostkę
szczypta soli
MUFFINY
110 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
150 g borówek amerykańskich
90 g cukru pudru
40 ml oleju
1 jajko
100 ml gęstego jogurtu pełnotłustego
skórka z ½ cytryny

Krok 1
Aby zrobić kruszonkę wymieszaj wszystkie suche składniki w misce i dodaj masło. Wcieraj je opuszkami palców w mąkę, aż uzyskasz grudkowatą konsystencję. Włóż do lodówki do schłodzenia w trakcie przygotowania muffinek.

Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180°C i powkładaj do foremek na muffinki papierowe wkładki. W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą i dodaj większość borówek, delikatnie obtaczając je w mące. Zachowaj część borówek do dekoracji wierzchu muffinek. 

Krok 3
W osobnej misce wymieszaj olej z cukrem pudrem i skórką z cytryny. Następnie dodaj jajko i jogurt naturalny i ponownie dobrze wymieszaj. Wlej mokre składniki do suchych składników i delikatnie wymieszaj szpatułką. 

Krok 4
Równomiernie wlej ciasto do foremek, posyp pozostałymi borówkami i kruszonką. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut, aż będą ładnie rumiane. Pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.