Orecchiette
puttanesca

Przepis Yotam Ottolenghi “Flavor”
Duża patelnia z pokrywką

ILOŚĆ PORCJI

4 porcje

CZAS PRZYGOTOWANIA

30 minut

5 łyżek oliwy
6 ząbków czosnku
1 puszka ciecierzycy
2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki mielonego kuminu
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól
2 garści zielonej pietruszki poszatkowanej
2 łyżeczki skórki z cytryny
3 łyżki kaparów
80 g zielonych oliwek
250 g pomidorków koktajlowych
2 łyżeczki cukru
1 ½ łyżeczki nasion kminku
250 g makaronu orecchiette
2 szklanki bulionu warzywnego
200 ml wody
świeżo mielony czarny pieprz

Krok 1
Rozgrzej na patelni 3 łyżki oliwy i dodaj czosnek, ciecierzycę, ostrą paprykę, kumin, pastę pomidorową i ½ łyżeczki soli. Smaż przez 12 minut na średnim ogniu, mieszając co chwilę tak, żeby ciecierzyca była chrupiąca. Wyjmij z patelni ⅓ ciecierzycy i zachowaj na później.

Krok 2
W małej miseczce wymieszaj pietruszkę ze skórką cytryny, kaparami i oliwkami. Dodaj do ciecierzycy na patelni ⅔ pietruszkowej mikstury, pomidorki koktajlowe, cukier i ziarna kminku i smaż na średnim ogniu przez 2 minuty często mieszając. Dodaj makaron orecchiette, bulion warzywny, wodę i ¾ łyżeczki soli i doprowadź do wrzenia. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj do momentu aż makaron będzie al dente (około 14 minut).    

Krok 3
Wmieszaj pozostałą pietruszkową miksturę, skrop 2 łyżkami oliwy i ozdób chrupiącą ciecierzycą i świeżo mielonym pieprzem.