Papryki faszerowane
ryżem, rodzynkami
i orzeszkami pini

Naczynie żaroodporne, duża patelnia lub garnek

ILOŚĆ PORCJI

W zależności od głodu 4-6 porcji

CZAS PRZYGOTOWANIA

25 minut przygotowanie + 50 minut pieczenie

1 duża cebula drobno posiekana
6 łyżek oliwy
250 g ryżu białego (ja użyłam basmati)
450 ml wody
sól, świeżo mielony pieprz
2 łyżeczki cukru
3 łyżki orzeszków piniowych
3 łyżki drobnych rodzynek
1 duży pomidor obrany i pokrojony w kostkę
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
garść poszatkowanej kolendry
garść poszatkowanej zielonej pietruszki
sok z 1 całej cytryny
6 średnich czerwonych papryk
DIP
jogurt naturalny
1 ząbek czosnku
sól
sumak (opcjonalnie)

Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Do naczynia żaroodpornego wlej centymetr wody. Paprykę umyj, osusz i odetnij jej górną część z łodygą, a następnie wydrąż pestki. 

Krok 2
Podsmaż cebulę na 3 łyżkach oliwy, a gdy będzie lekko rumiana dodaj ryż i dokładnie wszystko wymieszaj. Wlej 450 ml wody, dodaj cukier, sól i pieprz i gotuj wszystko razem przez ok 15 minut lub do wchłonięcia wody (ryż ma być lekko twardy). 

Krok 3
Do ugotowanego ryżu dodaj orzeszki pini, rodzynki, pomidory, cynamon i ziele angielskie oraz poszatkowane zioła. Wlej sok z cytryny i dobrze wszystko połącz ze sobą. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem.

Krok 4
Napełnij papryki przygotowanym farszem i przykryj czepkiem z łodygą. Ułóż papryki obok siebie w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 50 minut lub do momentu, aż papryki będą miękkie. Uważaj, aby się nie rozpadły. Podaj z dipem z jogurtu naturalnego wymieszanym z solą i ząbkiem czosnku. Całość posyp sumakiem.