PESTO
100 g czosnku niedźwiedziego
30 ml oliwy
30 g orzeszków piniowych lub innych ulubionych
30 g parmezanu
3 g soli
MAKARON
200 g makaronu orecchiette
2 łyżki oliwy
wiązka szparagów, każdy podzielony na 3 części
2 łyżki pesto
garść rukoli
skórka starta z ½ cytryny
starty parmezan
świeżo zmielony pieprz
Krok 1
Przygotuj pesto. Umyj, osusz i posiekaj liście czosnku niedźwiedziego. Orzeszki piniowe podpraż na suchej patelni. Ser zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem, a następnie dalej miksując stopniowo wlewaj oliwę. Przełóż do małego słoiczka i przechowuj w lodówce.
Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj szparagi i lekko je posól. Zdejmij je z patelni po kilku minutach (mają się tylko lekko zarumienić, jednocześnie zachowując sprężystość). Zagotuj wodę w dużym garnku i posól. Wsyp orecchiette i gotuj, aż makaron będzie al dente. Przed odcedzeniem odlej ⅓ szklanki wody z gotującego się makaronu, wykorzystasz ją później!
Krok 3
Przełóż makaron na patelnię (może być ta ze szparagów), wlej wodę z makaronu i dodaj dwie łyżki pesto i zagotuj dokładnie mieszając. Na samym końcu dodaj szparagi i rukolę. Przełóż od razu na talerze, posyp parmezanem, skórką z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem.