Pavlova

ILOŚĆ PORCJI

6-8 kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

30 min przygotowanie + 2 h pieczenie

BEZA
6 białek
szczypta soli
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
KREM
250 g mascarpone zimnego
1 łyżka cukru waniliowego
125 ml śmietanki kremówki bardzo zimnej
owoce sezonowe

Krok 1
Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Cierpliwie ubijając dodawaj po łyżce cukru. Piana ma być gęsta i błyszcząca. Na koniec zmiksuj z octem i następnie z mąką ziemniaczaną.

Krok 2
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią ubitą pianę formując dwa koła o średnicy 20 cm. Wstaw do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę  do 120 stopni C z termoobiegiem. Piecz przez 2 godziny, a następnie zostaw w piekarniku do całkowitego ostudzenia.

Krok 3
Przygotuj krem. Do misy robota kuchennego włóż mascarpone, cukier waniliowy oraz śmietankę i ubijaj przez ok 1 minutę, do czasu, aż masa zwiększy objętość i będzie sztywna. Połowę kremu i część owoców wyłóż na bezę, a następnie przykryj drugą bezą. Udekoruj pozostałym kremem i resztą owoców. Pamiętaj, żeby krem wyłożyć przed samym podaniem, a następnie przechowywać Pavlovą w lodówce.