Perskie ciasto różane

Tortownica o średnicy 20 cm

ILOŚĆ PORCJI

8-10 kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

15 min przygotowanie + 45 min pieczenie

180 g masła w temperaturze pokojowej
140 g cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
90 g mąki
250 g mielonych migdałów
skórka i sok z 1 cytryny
1 łyżka wody różanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
SYROP
2 łyżki cukru pudru
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka wody różanej
LUKIER
150 g cukru pudru
sok z połowy cytryny
odrobina zimnej wody (do uzyskania idealnej konsystencji)
garść posiekanych pistacji
garść suszonych płatków róż

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Natłuść formę o średnicy 20 cm (taką z wyjmowanym dnem) i wyłóż ją pergaminem do pieczenia.W dużej misce do miksowania, ubij na krem masło i cukier. Kiedy masa będzie dokładnie połączona, dodaj jajka.

Krok 2
Dodaj kardamon do ciasta, razem z mąką, mielonymi migdałami, skórką i sokiem z cytryny, wodą różaną, proszkiem do pieczenia i solą. Dobrze wymieszaj. Wlej masę do formy i piecz w piekarniku przez 45 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, wbij patyczek w środek ciasta – powinien być suchy.

Krok 3
Pod koniec czasu pieczenia, przygotuj syrop. Umieść cukier puder, sok z cytryny i wodę różaną w małym rondelku na małym ogniu i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Wyjmij ciasto z piekarnika i umieść je na drucianym stojaku. Zrób dziurki na całym wierzchu ciepłego ciasta i polej je syropem.

Krok 4
Kiedy ciasto całkowicie ostygnie, zrób lukier, łącząc cukier puder, sok z cytryny i odrobinę wody, aż uzyskasz gładki, gęsty lukier. Nałóż lukier na ciasto i wykończ posypką z pokrojonych pistacji i, jeśli lubisz, płatków róży.