Rabarbar ze
słodkim labneh i
kruszonką

Blacha z papierem do pieczenia, rondelek

ILOŚĆ PORCJI

4 porcje

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 min + przygotowanie labneh dzień wcześniej

LABNEH
800 ml pełnotłustego jogurtu greckiego
szczypta soli
80 g cukru pudru
RABARBAR
400 g rabarbaru
sok z 1/2 pomarańczy
30 g cukru trzcinowego
ORZECHOWA KRUSZONKA
30 g mąki
15 g cukru trzcinowego
25 g masła pokrojonego w kostkę
30 g łuskanych orzechów laskowych, lekko pokruszonych
gruboziarnista sól morska

Krok 1
Jogurt wymieszaj z solą i cukrem pudrem i przełóż na sito wyłożone gazą. Wstaw do lodówki na noc. Odciskaj od czasu do czasu.

Krok 2
Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Włóż do miseczki mąkę i masło, wsyp cukier oraz odrobinę soli i ucieraj palcami, aż masa będzie miała konsystencję tartej bułki. Wmieszaj orzechy laskowe i rozprowadź cienką warstwę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut, aż kruszonka się zarumieni. Wyjmij z piekarnika, odstaw do ostudzenia, a następnie pokrusz wszystko palcami.

Krok 3
Rabarbar pokrój na 5-7 cm kawałki i przełóż do rondelka. Dodaj do niego cukier oraz sok z pomarańczy i duś przez kilka minut, tak by rabarbar pokrył się gęstym syropem, ale nadal pozostał w całości.

Krok 4
Tuż przed podaniem wyjmij z lodówki odcedzony jogurt i jeszcze raz wyciśnij z niego wodę. Wyjmij labneh ze ściereczki i przełóż do miski. Ciepły rabarbar podaj z łyżką słodkiego serka labneh i  orzechową kruszonką.