Pomarańczowe
revani

Tortownica o średnicy 24-26 cm

ILOŚĆ PORCJI

8-10 kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

60 minut

150 g semoliny gruboziarnistej (coarse semolina)
30 g mielonych migdałów
170 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
225 g jogurtu naturalnego
60 ml oliwy
SYROP
1 pomarańcza, pokrojona na cieniutkie plastry
100 g cukru trzcinowego
150 g cukru białego
sok z 1 dużej pomarańczy
285 ml wody
wiórki kokosowe lub pistacje do dekoracji

Krok 1
Nagrzej piekarnik do 180° C. Posmaruj tortownicę odrobiną oliwy i wyłóż  papierem do pieczenia. Najpierw przygotuj syrop. Wyciśnij sok z jednej dużej pomarańczy i przelej przez sito, aby pozbyć się miąższu. Wymieszaj cukier trzcinowy, zwykły cukier, sok pomarańczowy i wodę na średniej patelni. Mieszaj i delikatnie podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj plasterki pomarańczy i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, aż zmiękną. Łyżeczką cedzakową delikatnie przenieś plasterki i ułóż je obok siebie w przygotowanej tortownicy. Syrop odstaw na bok. Możesz w ten sposób przygotować syrop z plastrami pomarańczy dzień wcześniej.

Krok 2
Ubij jajka i wymieszaj z cukrem w dużej misce. Miksuj na średnich obrotach przez kilka minut, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj oliwę, jogurt, semolinę, mielone migdały i proszek do pieczenia i wszystkie składniki dobrze połącz, aż uzyskasz gładkie ciasto. Wlej ciasto do przygotowanej formy z pomarańczami i piecz w rozgrzanym piekarniku około 30-35 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli nie, piecz przez kolejne 5 minut.

Krok 3
Za pomocą dużej łyżki skrop całe gorące ciasto ostudzonym syropem. Ciasto wchłonie syrop niczym gąbka. Ostudź je przez 10 minut w formie, a następnie ostrożnie odwróć ciasto na dużym płaskim okrągłym talerzu do serwowania. Delikatnie usuń pergamin do pieczenia, aby odsłonić błyszczącą górę z glazurowanymi plasterkami pomarańczy. Udekoruj wiórkami kokosowymi lub rozdrobnionymi pistacjami.