1,5 szklanki ugotowanej białej fasoli lub 1 puszka fasoli
1 bakłażan przekrojony na pół wzdłuż
3 papryki przekrojone na pół
250 g pomidorków koktajlowych
6 ząbków czosnku
3 duże gałązki rozmarynu
5 łyżek oliwy
sól
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 200ºC. Bakłażana, paprykę, pomidorki koktajlowe włóż do brytfanki. Pomiędzy warzywa włóż nieobrany czosnek i gałązki rozmarynu. Całość polej oliwą i posól.
Krok 2
Piecz 40 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie wyjmij brytfankę z piekarnika, przesuń warzywa na jej jedną część, a na drugą włóż fasolę i wymieszaj z warzywnymi sokami z oliwą. Piecz przez kolejne 20 minut do czasu, aż warzywa będą rumiane.
Krok 3
Wyjmij całość z piekarnika. Fasolę przełóż do miski i wraz z obranymi ząbkami czosnku zblenduj na gładkie puree. Sprawdź, czy nie trzeba go doprawić. Przełóż puree na talerze, dodaj upieczone warzywa i wszystko okraś warzywnymi sokami z brytfanki.