BULION
2,5 l wody
2 cebule
3 marchewki
mały seler
zielona część pora
biała pietruszka
mały pęczek zielonej pietruszki w całości
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
2 goździki
4 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
4 liście laurowe
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka lubczyku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
sól
ROSÓŁ MISO
½ opakowania makaronu soba
8 chochli bulionu
1 duża łyżka pasty miso
marchewki z ugotowanego wcześniej wywaru pokrojone w talarki
biała część pora, poszatkowana i usmażona na odrobinie oleju
½ tofu naturalnego pokrojonego w plastry i usmażonego na oleju
grzybki (opcjonalnie)
zielona część dymki, zielona pietruszka lub sezam do przybrania
PIECZONY KALAFIOR
1 kalafior
4 łyżki oliwy
½ łyżeczki kuminu
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki wędzonej papryki
¼ łyżeczki syropu klonowego
⅓ łyżeczki soli
Krok 1
Przygotuj bulion. Możesz to zrobić dzień wcześniej! Świetnie smakuje sam z makaronem, ale też jest super bazą do azjatyckich zup. Nadmiar możesz zamrozić. Wszystkie warzywa dokładnie wyszoruj i włóż do garnka. Cebulę obierz, łupiny wrzuć do garnka, a samą cebulę opiecz nad palnikiem lub w piekarniku, aż będzie wyraźnie przypalona. Opalone cebule dodaj do garnka razem z wszystkimi pozostałymi składnikami, przyprawami i łyżeczką soli. Zalej zimną wodą i zagotuj, a następnie zmniejsz gaz do minimum i gotuj pod przykryciem przez 3 godziny. Ugotowany rosół przecedź przez sito, wyciągnij marchewki, a resztę warzyw wyciśnij tak, żeby wszystkie soki dostały się do garnka.
Krok 2
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Kalafiora podziel na różyczki, duże róże pokrój na mniejsze. W małej szklance dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sosu. Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem, wysyp kalafiora, polej sosem i dokładnie natrzyj rękoma. Piecz przez 10 – 15 minut, po tym czasie wymieszaj i piecz jeszcze 5 – 10 minut do momentu, aż kalafior zrobi się złoty i bardzo miękki
Krok 3
Do małego garnka wlej 8 chochli wywaru, dodaj pastę miso i zagotuj, regularnie mieszając. W międzyczasie ugotuj i odcedź makaron soba.
Krok 5
Nałóż na talerz makaron i zalej gorącym bulionem. Na wierzchu ułóż kalafiora, tofu, pora i marchewkę i całość posyp sezamem i zieloną dymką lub pietruszką.