Sałatka z brukselką, jabłkiem i cytrusami

Duży garnek, patelnia

ILOŚĆ PORCJI

4 porcje

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 min

200 g brukselki
3 małe klementynki
1 jabłko
1 łyżka ziaren sezamu
garść migdałów obranych
garść posiekanej zielonej pietruszki
SOS
sok z 1 klementynki
sok z 1 cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu ryżowego lub białego octu winnego
1 łyżka miodu płynnego
sól i świeżo mielony pieprz

Krok 1
Zagotuj wodę w dużym garnku i lekko ją posól. Obetnij końcówki trzonu brukselki i usuń zewnętrzne liście. Włóż je do miski razem z resztą brukselki pokrojoną w ćwiartki. Dokładnie wypłucz,  następnie wrzuć do garnka z wrzątkiem i gotuj przez 2-3 minut. Odcedź brukselkę i włóż ją od razu do miski z zimną wodą. 

Krok 2
Obierz klementynki, przedziel na pół i pokrój w plasterki. Przekrój jabłko na ćwiartki, usuń pestki i pokrój każdą część na cienkie plastry. Włóż jabłka z klementynkami do salaterki.

Krok 3
Na suchej patelni upraż nasiona sezamu na intensywnie złocisty kolor i przełóż do miski z owocami. Na tej samej patelni rozgrzej odrobinę oleju i dodaj migdały. Zostaw je na kilka minut, przewracając je co chwilę, aż będą złote i pachnące. Lekko je posól i przełóż na papier kuchenny, który pochłonie nadmiar tłuszczu.

Krok 4
Odcedź i lekko osusz brukselki, a następnie przełóż je delikatnie do salaterki razem z migdałami i zieloną pietruszką. Aby zrobić dressing, zmieszaj sok z klementynki z sokiem z cytryny, oliwą, octem i miodem. Dopraw sola i pieprzem i polej sałatkę tuż przed podaniem. Lekko zamieszaj i przełóż na talerze.