Sałatka z cykorią
i figami

Patelnia, naczynie żaroodporne

ILOŚĆ PORCJI

4

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 minut przygotowanie + 30 minut pieczenie cebuli

½ główki czerwonej cykorii
dwie garści roszponki
6 dojrzałych fig
2 czerwone cebule
garść liści bazylii
50 g orzeszków ziemnych uprażonych na patelni
2 łyżki oliwy + dodatkowa porcja do pieczenia cebuli
1 łyżka octu balsamicznego
¼ łyżeczki cynamonu
syrop z granatu (opcjonalnie)
sól i pieprz

Krok 1
Ustaw piekarnik na 200 stopni. Obierz cebulę i przekrój na pół, a następnie każdą połówkę na trzy ćwiartki. Włóż do naczynia żaroodpornego, skrop odrobiną oliwy i dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 30 minut do uzyskania miękkości i złotego koloru. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Zmieszaj cykorię z roszponką i bazylią. Figi pokrój wzdłuż na sześć części. Umieść pierwszą warstwę liści na każdym talerzu, a następnie rozłóż kilka pokrojonych fig i pieczoną cebulę. Ułóż więcej liści i kontynuuj  z figami i cebulą.

Krok 3
Zmieszaj w miseczce oliwę z octem balsamicznym, cynamonem, solą i pieprzem. Skrop sałatkę i posyp prażonymi orzeszkami ziemnymi. Możesz polać odrobiną syropu z granatu, który świetnie pasuje do całości. Podaj jako przystawkę lub z grzankami z sera koziego.