Sałatka z
karmelizowanych
brokułów

Patelnia

ILOŚĆ PORCJI

2 porcje

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 minut

średniej wielkości brokuł
szklanka uprażonych orzechów włoskich
1 mała czerwona cebula pokrojona w piórka
połowa granatu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oliwy

Krok 1
Podziel brokuł na różyczki. Te większe przekrój jeszcze na pół i umieść wszystkie w misce. Dodaj sos sojowy, ocet balsamiczny i 1 łyżkę syropu klonowego. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Krok 2
Rozgrzej oliwę na patelni i przełóż na nią brokuły. Wcześniej dokładnie je wymieszaj, tak żeby zostało na nich jak najwięcej sosu, ale nie wlewaj sosu który pozostał na patelnię. Smaż na dużym ogniu około 3 minut, aż się zarumienią. Pod koniec dodaj łyżkę syropu klonowego i smaż wszystko jeszcze przez minutę. Odłóż na bok.

Krok 3
Pokrój uprażone wcześniej orzechy i wyjmij pestki z granatu. Wymieszaj je z brokułem i cebulą. Dodaj odrobinę pieprzu i zjedz na ciepło.

Dodatkowe informacje
Po uprażeniu orzechów odczekaj, aż wystygną zanim je pokroisz na mniejsze kawałki. Dzięki temu będą bardziej aromatyczne.