SPÓD
80 g herbatników pełnoziarnistych
60 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
40 g masła
150 g suszonych fig, pokrojonych na plasterki
200 ml soku z pomarańczy
MASA SEROWA
500 g twarogu śmietankowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
110 g miodu
30 g mąki kukurydzianej
2 jajka
1 żółtko
180 g kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli
kilka świeżych fig do dekoracji
3 łyżki miodu
Krok 1
Dno i boki tortownicy natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj spód sernika. Wrzuć herbatniki do malaksera i zmiksuj na drobne okruchy. Przesyp do średniej miski, dodaj orzechy i stopione masło, a następnie wszystko razem dobrze wymieszaj. Łyżką przełóż spód do formy, dobrze ugnieć dłońmi w warstwę na dnie i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W średnim rondlu umieść suszone figi i sok pomarańczowy. Gotuj przez 10-15 min, aż większość soku wyparuje, a mieszanina będzie nadal wilgotna. Odstaw do wystygnięcia.
Krok 3
Przygotuj masę serową. Wymieszaj twaróg, wanilię i miód na gładką masę. Dodaj mąkę kukurydzianą, a następnie jajka i żółtko. Na koniec dodaj śmietanę i sól. Wyłóż na schłodzony spód warstwę fig, a na nią wylej masę serową. Piecz sernik przez 45-55 min, aż brzegi będą jędrne, a środek lekko będzie się trząść. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw w nim sernik do ostudzenia, a następnie schłodź go w lodówce. Schłodzony sernik udekoruj świeżymi figami i skrop miodem.