5 jajek
1 kg twarogu mielonego
100 ml śmietany 18%
60 g masła stopionego i wystudzonego
150 g cukru pudru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 tabliczka białej czekolady
nasionka z ½ laski wanilii
kilka łyżek mleka (ja użyłam owsianego)
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Tortownicę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (tylko spód).
Krok 2
W dużej misce ubij jajka z cukrem, powolutku dodawaj masło, następnie twaróg, śmietanę, mąkę i wanilię. Całość przelej do formy i wstaw do piekarnika. Piecz 40-50 minut (po 10 minutach obniż temperaturę piekarnika do 160°C).
Krok 3
Wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i ostudź sernik. W międzyczasie przygotuj polewę. Białą czekoladę rozpuść w garnuszku i mieszając cały czas dodaj kilka łyżek mleka. Polej wierzch ciasta czekoladą, rozsmaruj pędzelkiem lub łyżeczką i odstaw do całkowitego ostudzenia i zastygnięcia polewy.