Tarta z jabłkami

Forma na tartę o średnicy 24-26 cm

ILOŚĆ PORCJI

Około 8 kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 min przygotowanie + 70 min pieczenie

CIASTO
1 ¼ szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżka białego cukru
100 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
3 łyżki zimnej wody
NADZIENIE
1 ½ kg kwaśnych jabłek (ja użyłam szarej renety)
50 g zimnego masła
¼ szklanki brązowego cukru
200 g dżemu morelowego

Krok 1
Do dużej miski wsyp mąkę, sól, cukier i dodaj masło. Połącz wszystko do uzyskania równomiernych grudek. Dodaj wodę i miksuj przez kolejną minutę. Wysyp wszystko na tortownicę i ugniataj do uzyskania gładkiego ciasta. Rozwałkuj je na płaski placek i wyłóż nim tortownicę. Wstaw do lodówki na godzinę.

Krok 2
Nastaw piekarnik na 190 stopni. Jabłka umyj, obierz i wytnij z nich gniazdka nasienne. Przygotowuj je jedno po drugim. Połóż na desce połowę jabłka i pokrój w plastry. Trzymając je tak, żeby kształt połówki jabłka został zachowany, przenieś je na ciasto. Kontynuuj z resztą jabłek układając je obok siebie. Połówki jabłek, które się nie zmieszczą w całości rozdziel i wypełnij nimi puste miejsca. Na wypełnioną jabłkami tartę poukładaj równomiernie małe kawałeczki masła i posyp łyżką cukru brązowego. Włóż do piekarnika na 60 minut.

Krok 3
Po około 40 minutach pieczenia podgrzej dżem na małym ogniu do momentu roztopienia galaretki. Uważaj żeby go nie przypalić. Przelej dżem przez małe sitko do miseczki dociskając go łyżeczką. Po 60 minutach wyciągnij tartę z piekarnika i pędzelkiem nałóż dżem na jabłka. Wstaw ponownie na 10 minut do piekarnika. Tartę podawaj wystudzoną, najlepiej smakuje z lodami waniliowymi.