Tarta z kremem i
świeżymi figami

Przepis Bartka Kieżuna z książki “Italia do zjedzenia”
Okrągła blacha o średnicy około 20 cm

ILOŚĆ PORCJI

8 kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

25 minut przygotowanie + 30 minut pieczenie

125 g cukru
225 g masła
325 g mąki
400 ml śmietanki kremówki
4 jajka
150 g cukru
laska wanilii
6 dojrzałych fig przeciętych na pół

Krok 1
Ustaw piekarnik na 180 stopni. Tortownicę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Z mąki, masła i cukru zagnieć kruszonkę. Małą część przechowaj na później w lodówce, a resztę wysyp do tortownicy dociskając do dna i boków, tworząc spód ciasta. Ciasto włóż do piekarnika i piecz około 25 minut, aż będzie miało złoty kolor. 

Krok 2
Śmietankę zagotuj z wyskrobanymi ziarnami wanilii. Jajka ubij z cukrem, a następnie dodaj do nich przestudzoną śmietankę i dobrze wymieszaj. 

Krok 3
Owoce ułóż na kremie wylanym na podpieczony spód. Włóż na 15 minut do piekarnika. Po tym czasie wyciągnij z piekarnika ciasto, posyp kruszonką przygotowaną wcześniej i piecz przez kolejne 15 minut. Koniecznie wystudź ciasto i wstaw do lodówki na czas zastygnięcia masy.