Tarte tatin z karmelizowanymi marchewkami i czerwoną cebulą

Forma do tarty lub patelnia z metalową rączką o średnicy 24 cm

ILOŚĆ PORCJI

4 kawałki

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 min przygotowanie + pieczenie samych warzyw i tarty (łącznie 60 min)

CIASTO
225 g mąki pszennej
120 g masła
3 łyżki startego parmezanu
1 żółtko
NADZIENIE
4 duże marchewki obrane i pokrojone w talarki o grubości 2 cm
2 duże czerwone cebule
2 łyżki oleju
½ łyżeczki soli
30 g orzechów laskowych
kilka gałązek rozmarynu
15 g masła
15 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki octu balsamicznego

Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 220°C. Obierz cebulę i przekrój wzdłuż korzenia na pół, a następnie każdą połówkę jeszcze raz wzdłuż na pół. Włóż cebulę i pokrojoną marchewkę do miski, dodaj olej i sól i wymieszaj. Przełóż na blachę pokrytą papierem i piecz przez 30 minut. Po 30 minutach dodaj orzechy laskowe i rozmaryn i piecz jeszcze 5 minut.

Krok 2
W międzyczasie przygotuj ciasto. Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj pokrojone na małe kosteczki masło. Połącz tak, żeby powstały okruchy, a następnie dodaj żółtko i starty parmezan. Zagnieć z ciasta kulkę, zawiń ją w folię i daj na chwilę do lodówki.

Krok 3
Na patelni podgrzej masło, cukier i ocet balsamiczny, aż cukier się rozpuści. Następnie zagotuj i gotuj, aż zgęstnieje często mieszając. Dodaj pieczone warzywa i orzechy na patelnię i obtocz je w syropie, a następnie odstaw na 10 minut do ostygnięcia.

Krok 4
Ciasto rozwałkuj tak, żeby wystawało 2 cm poza brzeg patelni lub formy. Ułóż warzywa i orzechy na środku patelni tak, aby wokół krawędzi była 2 cm szczelina, następnie przykryj ciastem. Powtykaj brzeg ciasta między farsz, a ścianki naczynia. Piecz 25 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij tartę z piekarnika, odstaw na kilka minut do ostygnięcia, a następnie przykryj talerzem i odwróć.