Udon z botwiną i
słodkim omletem

Patelnia, mały garnek

ILOŚĆ PORCJI

2 porcje

CZAS PRZYGOTOWANIA

25 min

świeży makaron udon
licie i łodygi botwiny
2 papryczki chili
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
garść posiekanej kolendry z łodygami
3 jajka
½ łyżeczki cukru
olej arachidowy
kilka kropli oleju sezamowego
sos sojowy do smaku
płatki chili
ziarna sezamu

Krok 1
Pokrój papryczki chili i czosnek na plasterki. Imbir obierz i pokrój w kawałki wielkości zapałki, liście botwiny i łodygi umyj dokładnie i poszatkuj. Zagotuj w garnku wodę, lekko posól, wrzuć makaron udon i gotuj przez 2-3 minut. 

Krok 2
Przygotuj omlet. Jajka wbij do miseczki i rozkłóć, dodaj szczyptę cukru. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wlej jajka i smaż, aż omlet się zarumieni, następnie obróć go na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę. Zdejmij z patelni i porwij na kawałki.

Krok 3
Na tą samą patelnię wlej 3 łyżki oleju. Jak będzie bardzo gorący, dodaj imbir, czosnek i chili i smaż, aż się zarumienią. Dodaj łodygi i liście botwiny i smaż kilka minut. Na samym końcu wrzuć kolendrę, makaron udon i kawałki omletu. Dopraw sosem sojowym, odrobiną oleju sezamowego i płatkami chili. Wymieszaj wszystko, potrząsając patelnią, po czym smaż jeszcze przez chwilę, aż wszystko będzie skwierczące i gorące. Nałóż na talerze i posyp ziarnami sezamu.