Węgierska zupa
z zielonego groszku

3 litrowy garnek

ILOŚĆ PORCJI

4 talerze

CZAS PRZYGOTOWANIA

30 min

1,2 kg zielonego groszku 
3 duże łyżki masła 
3 łyżki mąki 
duża wiązka zielonej pietruszki 
250 ml mleka 
150 ml wody
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
płatki chili

jajko na miękko do podania

Krok 1
Umyj zielony groszek jeżeli jest świeży,  a jeśli używasz mrożonego, namocz go przez około 10 min w ciepłej wodzie. W międzyczasie rozpuść masło w garnku.

Krok 2
Do rozpuszczonego masła wsyp groszek i smaż go na średnim ogniu przez 5 min, często mieszając. W tym samym czasie podgrzej mleko i wymieszaj je z wodą i mąką do momentu, aż mąka się rozpuści.

Krok 3
Po 5 min smażenia groszku dodaj posiekaną natkę pietruszki (zostaw trochę na później do przybrania zupy) i mieszaj jeszcze przez minutę. Wlej ciepłą mleczną miksturę razem z cukrem i solą. Cały czas mieszaj, a gdy zupa zacznie się gotować, zmniejsz ogień i przykryj ją na 20 min.

Krok 4
5 min przed końcem ugotuj jajko na miękko. Zupę nałóż na talerz, dodaj jajko, pietruszkę i płatki chili.

Dodatkowe informacje
W czasie gotowania pod przykryciem zupa lubi się przypalać, dlatego pamiętaj, żeby ją co chwilę mieszać. Jeśli potrawa jest za gęsta, dolej trochę więcej wody.