Zeszłej zimy spędziłam dwa tygodnie w słonecznym Leonidio. Drzewa cytrusowe uginały się pod ciężarem pomarańczy i cytryn ciesząc moje spragnione kolorów oczy. Uśmiechnięci mieszkańcy częstowali ogrodowymi skarbami, a ja nie mogłam się nadziwić ich smakiem i aromatem. Żaden kupiony owoc nie smakuje tak, jak ten zerwany prosto z drzewa, żadne wspomnienie nie jest dopełnione, jeśli nie przywodzi na myśl towarzyszących mu smaków. Ja wspominając tamte wakacje myślę o słodkich pomarańczach i niezwykłej świeżości kwaśnych cytryn. W ich skórce czuć aromatyczne nuty lawendy, róży, a także ziół. Wystarczy potrzeć je delikatnie dłonią, aby je wszystkie uwolnić.

[ Zdjęcie Gabriela Zelek ]

Citrus limon - cytryna zwyczajna

Cytryna jest bardzo uniwersalnym owocem. Doskonale sprawdza się z potrawami słodkimi i słonymi, jako przyprawa i jako główny składnik. Sok i skórkę z cytryny można używać niemal do wszystkiego, od ciast i ciasteczek, po dania wytrawne. Ciasto cytrynowo-kurkumowe idealnie przywołuje na myśl moje greckie wakacje. Jest żółte jak słońce i pięknie pachnie, a do tego zdobią je słodko-kwaśne karmelizowane plastry cytryny i to jest w nim najlepsze.

Witaminy i minerały w cytrynie:

Witamina C, jest jej na tyle dużo (53 mg/100 g), by wspierać odporność i łagodzić przebieg infekcji.

Witaminy A i E, które pomagają wesprzeć układ odpornościowy, wzrok, a także poprawić urodę. Obie z nich pozytywnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.

Witaminy z grupy B. W stu gramach najwięcej znajdziemy witaminy B9, B5 i B6.

Witamina B9 chroni przed anemią, zapobiega osteoporozie i wpływa pozytywnie na rozwój płodu.

Witamina B5 jest odpowiedzialna za ochronę przed infekcjami, rozwój choroby niedokrwiennej, a także wspiera prawidłowe widzenie i zapobiega wypadaniu włosów.

Witamina B6 wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, serca i sprzyja utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi.

Magnes, wapń, sód, potas i żelazo, wszystkie są niezbędne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania