Słodkie, soczyste o zamszowej skórce i pięknym kolorze zajmują wyjątkowe miejsce w mojej kuchni. Kojarzą mi się z letnim dniem, promieniami słońca na skórze i sokiem spływającym po palcach. Co takiego kryje się w tych niepozornych i tak popularnych owocach?

Prunus persica —
brzoskwinia zwyczajna

Przy małej kaloryczności zawierają imponujący zestaw witamin i minerałów. Jedzmy je zawsze ze skórą, ponieważ to w niej zawarta jest największa ilość składników odżywczych. Dodatkowo substancje zawarte w brzoskwiniach wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokcie.

Brzoskwinie w kuchni wykorzystywane mogą być na wiele sposobów. Najzdrowsze jest spożywanie ich świeżych, w postaci soku lub smoothie. Swoim silnym słodkim aromatem mogą wzbogacić smak dań głównych jako ich nadzienie lub pieczony osobno dodatek. Z brzoskwiń możemy przygotowywać dżemy, konfitury, dodawać je do ciast i deserów. Świetnie komponują się z produktami mlecznymi, miodem i bakaliami. Jedzmy też suszone owoce brzoskwini, ponieważ nie tracą one swoich właściwości w trakcie suszenia.

Witaminy i minerały w brzoskwini:

WITAMINA C – jedna porcja zapewnia aż 17% zalecanego dziennego spożycia, pomaga w walce z infekcją, co jest wyczynem samym w sobie

WITAMINA A występująca pod postacią B-karotenu, który zostaje przekształcony w retinol – związek niezbędny do utrzymania ostrości wzroku, chroni również przed rakiem płuc i jamy ustnej oraz pomaga zachować zdrowe błony śluzowe i elastyczność skóry dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a im ciemniejszy jest miąższ brzoskwini, tym więcej zawiera ona witaminy A

POTAS to pierwiastek będący składnikiem enzymów trawiennych, który pomaga regulować częstość akcji serca i obniża ciśnienie krwi

ŻELAZO zawarte w brzoskwiniach jest potrzebne do tworzenia czerwonych krwinek i transportu tlenu z płuc do komórek całego organizmu