Drobne, ale liczne ziarenka maku rozsypane przypadkiem na blacie, tworzą abstrakcyjną i piękną kompozycję. Mak jest symbolem płodności i pomyślności, dodany do potraw świątecznych ma przywołać dostatek i szczęście na następny rok. Małe ziarenka w świątecznych – i nie tylko! – potrawach, dodają im smaku i wartości.

[Zdjęcie Agnieszka Nabielec]

Papaver somniferum - mak lekarski

Zastosowań maku w kuchni znajduję wiele, dodaję go do pasty fasolowej i słonych wypieków, posypuję nim zupy i pierogi, ale najbardziej lubię go w wersji na słodko. Masę makową przygotowuję sama i nadziewam nią drożdżowe makowce. Robię jej zazwyczaj dużo więcej, a nadmiar zamrażam lub dodaję do śniadaniowej owsianki. Makiem dekoruję desery, posypuję ciasteczka lub dodaję go do lukru, którym polewam ciasto grejpfrutowe. Efekt jest zaskakująco dobry.

Witaminy i minerały w maku:

Kwasy tłuszczowe omega-6, które obniżają poziom cholesterolu.

Błonnik pokarmowy zapobiega zaparciom i reguluje pracę jelit.

Mak jest doskonałym źródłem wapnia - budulca kości. W 100 g znajduje się aż 1266 mg wapnia – taka porcja pokrywa 140% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek.

Witaminy z grupy B, witamina A i E, które wpływają mocno na stan naszych włosów, skóry i paznokci.

Witamina C wzmacnia ogólną odporność organizmu.