“Unbeetable root” to nazwa plakatu, na którym Aurelio Escuerdo wskazuje na najważniejsze właściwości buraka, który nade wszystko jest sprzymierzeńcem serca. Burak oczyszcza krew i poprawia jej cyrkulację, wzmacnia wątrobę, nawilża jelita, jest dobry dla skóry i pomaga zrzucić wagę. Szczęśliwie buraki są dostępne cały rok i możemy się nimi cieszyć właściwie nieprzerwanie.

[Unbeetable root, Aurelio Escuredo]

Beta vulgaris - burak

Jedz botwinę, liście i korzenie buraka. Botwina to młode buraczki wraz z liśćmi, z których możesz przygotować botwinkę, chłodnik lub wiosenny omlet. Buraki piecz w piekarniku zawinięte w folię. Po upieczeniu są bardzo słodkie i idealnie nadają się do hummusu z burakiem lub jako składnik sałatek, a nawet deserów. Zimą przygotuj sok z kiszonych buraków, który możesz pić na zimno lub traktować jako bazę do barszczu czerwonego. Pamiętaj, żeby go tylko lekko podgrzewać, gdyż zagotowany traci kolor smak i właściwości.

Witaminy i minerały w buraku:

Witamina C zapobiega infekcjom, nowotworom i alergiom.

Witamina B₁ wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego, mięśniowego, a także pamięci.

Mała ilość żelaza, nie przeszkadza burakom wykazywać właściwości krwiotwórczych, m.in. ze względu na obecność kobaltu.

Wapń wspiera kości i zęby.

Magnez zwalcza negatywne skutki stresu oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu.

Barwniki zawarte w buraku to bardzo mocne przeciwutleniacze, które powodują, że tlen jest znacznie lepiej przyswajany przez komórki, co wpływa pozytywnie na układ krwionośny.

Kwas foliowy, który powinna zażywać nie tylko kobieta w ciąży, ale także kobieta ją planująca.